Un entuziast amator de radio cu undă scurtă a realizat unul dintre cele mai interesante contacte posibile: bărbatul care a contactat ISS (Stația Spațială Internațională) a vorbit cu un astronaut folosind o antenă făcută de el.
Bărbatul care a contactat ISS, numit Doug, a vorbit cu astronautul în timp ce stația spațială trecea pe deasupra zonei sale în iulie 2023.
„Am realizat numeroase contacte vocale și APRS (Sistem de Raportare Automată a Pachetelor) prin sateliții FM și repetorul ISS. Dar am vrut întotdeauna să vorbesc cu un astronaut. În timpul weekendului Memorial Day, am reușit în cele din urmă să fac acest contact. Am făcut contact cu ISS și am vorbit cu Woody Hoburg. Ce emoție!”, a scris Doug pe pagina sa clipului său de pe YouTube.
Deși astronauții au alte responsabilități la bordul Stației Spațiale Internaționale, mulți dintre ei au licențe de operatori radio amatori și sunt bucuroși să vorbească cu operatori de pe Pământ.
Sursa: YouTube
NASA, ESA, CSA și Roscosmos participă cu toții la programul Radioamatorilor pe Stația Spațială Internațională (ARISS), care încurajează elevii să intre în contact cu stația spațială, cu scopul de a le stimula interesul pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. ISS organizează mai multe sesiuni de discuții cu elevii pe parcursul anului prin radio, dar face și contacte ocazionale cu amatori entuziaști care utilizează propriile echipamente.
„Este destul de rar să vorbești cu un astronaut în afara unui contact educațional programat. Trebuie să se alinieze mai mulți factori pentru ca acest lucru să se întâmple”, a explicat un operator de radio amator pentru IFLScience, după ce el și fiica sa Isabella au realizat contactul cu astronautul Kjell Lindgren în august 2022.
Să asculți ISS este mult mai ușor, necesitând doar o configurație simplă, iar urmărirea unui video live de pe ISS este întotdeauna la un clic distanță, pe canalul de YouTube al NASA.
„Un brad de Crăciun cosmic”, dezvăluit de Observatorul Chandra cu raze X de la NASA
Miezul Pământului se clatină misterios o dată la fiecare 8,5 ani
ESO a dezvăluit o fotografie de 1,5 miliarde de pixeli cu Nebuloasa Puiul care Aleargă
Activitate vulcanică recentă pe planeta Marte, detectată prin satelit